Anadolu Isuzu çevresel sürdürülebilirliği, iklim değişikliği etkilerinin azaltılması, su riskleri ve yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve sera gazı emisyonlarının azaltılması, etkin atık yönetimi başlıklarında ele alan Anadolu Isuzu, verimliliği esas alan bir yaklaşımla değer zinciri boyunca çevresel ayak izini azaltmak için yatırımlarına devam etmektedir.
Çevre Yönetim Sistemi
Anadolu Isuzu, tüm faaliyetlerini ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi çerçevesinde izlemektedir. Sorumluluk bilinciyle hareket eden Anadolu Isuzu, çevre üzerindeki doğrudan etkilerine ek olarak üretim sürecinde ortaya çıkan çevre etkilerini azaltma konusunda, paydaşları ile iş birliği içinde çalışmalar yürütmektedir.Çevre yönetim anlayışının temelini Anadolu Isuzu Çevre Politikasında belirtilen ana ilkeler oluşturmaktadır.
Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş
Anadolu Isuzu, iklim krizini tüm eksenlerde önceliklendirmekte, gerekli karbonsuzlaşma çalışmalarını ve yatırım kararlarını bu doğrultuda sürdürmektedir. Üretim döngümüz kaynaklı emisyonların azaltılmasının yanında, tedarik zincirimiz boyunca iklim krizi farkındalığının artırılmasında rol model olunması hedeflerimiz arasındadır. Anadolu Isuzu, üretim ve ticaret döngüsü kapsamında ekolojik ayak izini küçülterek, iklim krizi ile mücadeleye katkı vermeye kararlıdır. İklim değişikliği ile mücadele stratejilerimiz Anadolu Isuzu Stratejik İş Planı doğrultusunda Net Sıfır yol haritası ile uyumlu bir şekilde yürütülmektedir.
Anadolu Isuzu üretim süreçleri boyunca enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya odaklanmıştır. Şirket, bu kapsamda süreçlerinin ve ürünlerinin çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Karbonsuzlaşma yolunda kapsam 2 emisyonlarını kaynağında sıfırlamak amacı ile 6,700 MWp kurulu kapasitesindeki Güneş Enerji Santrali yatırımı hayata geçirilmiştir. Şirketin Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonları, ISO 14064-1:2018 Sera Gazı Emisyonlarının Doğrulanması ve Raporlanması Standardı çerçevesinde üçüncü taraf bağımsız doğrulayıcı bir kuruluşa doğrulatılmaktadır.
Sera Gazı İzleme Raporlama Tebliği (MRV) kapsamında Anadolu Isuzu’nun üretim tesisi 2022 yılında mevcut süreç ve enerji tüketim verileri ışığında, düşük emisyonlu tesis statüsünde yer almaya devam etmiştir. Sera gazı emisyonlarını azaltma çalışmalarında, enerji verimliliği ve tasarruf projeleriyle paralel bir seyir izlenmektedir. Kısa ve orta vadede karbon ayak izini azaltıcı projeler için planlama yapılmaktadır.
Anadolu Isuzu olarak Bilime Dayalı Hedef girişimi (SBTi) 2022 1,5°C hedefi kapsamında resmi taahhütte bulunduk.
2024 yılında yayımlanan karayolu taşımacılığına yönelik kılavuza göre Kapsam 1+2 emisyonlarını her yıl %4,2, Kapsam 3 emisyonlarını (ürün kullanım aşaması) ise her yıl en az %4,2 oranında azaltmak amacıyla hedefler belirlemeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Anadolu Isuzu düşük karbon ekonomisi odaklı çalışmaları ile ilk defa 2022 yılında Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programı kapsamında gönüllü olarak raporlama yapmıştır. CDP tarafından yapılan değerlendirme sonucunda aldığı A- puanı ile Türkiye’de ticari araç üretimi alanında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında ilk sırayı almıştır. Sürdürülebilirlik konusunda hedeflerimizi daha da yükselterek iklim değişikliği ile mücadele stratejimizi, risklerimizi ve performansımızı önümüzdeki senelerde de CDP’ye raporlamaya devam edeceğiz.
İklim krizi ile mücadele, tüm paydaşlarımız ile yapılan önceliklendirme analizi çalışmasında öne çıkan kilit bir başlıktır. Stratejimiz ve eylemlerimiz kapsamında SBTi bilime dayalı hedefler taahhütü ve Drive to Zero inisiyatifi ile net sıfır için yol haritasını oluşturmuştur. Şirketimiz, UN (Birleşmiş Milletler) Global Compact gibi sürdürülebilirlik alanında öncü uluslararası platformun üyesi olurken İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü’nün destekçileri arasında da yer almıştır. Ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eden Anadolu Isuzu, Otomotiv Sanayi Derneği, TÜSİAD, Anadolu Grubu Holding çevre çalışma gruplarında yer almıştır.
Çevre ve Enerji Yönetimi
Anadolu Isuzu; üretim faaliyetlerinde enerji tasarrufu ve verimlilik sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmayı, enerji verimli ve çevre dostu ürün, ekipman ve hizmetlerin tedarik edilmesine destek vermeyi, tesis ve proseslerin tasarımında ve revizyonunda enerji verimliliğine uygun seçimlerin yapılmasını önermeyi, enerjinin verimli kullanımı ve çevre bilincinin sağlanması yönünde bilgi aktarımı ve eğitim ile tüm çalışanların farkındalığını artırmayı, enerji tüketimini ve maliyetlerini azaltarak, çalışmaların uzun vadeli çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğini artırmayı amaç haline getirmiştir.
2022 Yılı Çevre Performansından Satırbaşları
Toplam enerji tüketimi
82.958 Gj |
Enerji Verimliliği Projeleriyle Sağlanan Tasarruf (Gj)
28.756 Gj |
Üretilen Araç Başına Sera Bazı Emisyonu (kg Co2e/araç)
1,52 |
Toplam UOB Emisyonu (ton)
108,8 |
Üretilen Araç Başına Su Tüketimi
10,55 |
Çalışanlara Sunulan Çevre Eğitimleri - Katılım (kişi sayısı)
2325 |
Üretilen Araç Başına Kontamine Atık Oluşumu (kg/araç)
12,85 |
Çevresel Etki Şikayetleri ve Uyumsuzluk Cezası
0 |